Reklama
  • Wtorek, 18 sierpnia 2015 (15:05)

    Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Składniki dla 4 osób: 8 dużych ziemniaków • 50 dag mięsa mielonego • 2 marchewki • cebula • łyżka oleju • 2 łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa ostra papryka • natka pietruszki • sól • pieprz

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, dodaj mięso, przyprawy, smaż 10 minut. Marchew obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Dodaj do mięsa, wymieszaj, smaż 2 minuty.

Reklama

2. Ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż z nich środki. Miąższ posiekaj drobno, wymieszaj z mięsem i marchewką, lekko podsmaż. Ziemniaki nadziewaj farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 30 minut w temp. 180˚C. Podawaj na ciepło z jogurtem i majonezem oraz sałatką.

Czas: około 1 godziny.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:ziemniaki | mięsa | ziemniak | mięso | mięso mielone

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● 500 g mielonego mięsa ● 600 g ziemniaków ● 250 g groszku cukrowego ● 400 g marchewki ● 2 cebule ● jajko ● 2 łyżki musztardy ● 2–3 łyżki bułki tartej ● 10 g masła ● 15 g mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.